Посетители:51131
Седми пат едноподруго меѓу најдобрите

Два проекта изготвени од учениците од ООУ „Лазо Трповски“ се пласираа помеѓу финалистите на 42. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование во Бон, Германија. Нивните проекти ќе бидат изложени на изложбата во Бон што ја организира на Сојузната централа за политичко образование во мај годинава.

Повеќе...
 
ООУ „Лазо Трповски“ трет пат едноподруго во меѓународен проект за политичко образование

Сојузната централа за политичко образование од Бон, Германија, трет пат едноподруго го избра ООУ „Лазо Трповски” од Скопје заедно со уште 140 основни и средни училишта од Европа (на конкурсот пријави поднесоа повеќе од илјада основни и средни училишта од Европа) за проектно училиште во реализацијата на проектни задачи од областа на политичкото образование. Организаторот од Бон на ООУ „Лазо Трповски” во рамките на проектот што претставува дел од тестфазата за следниот 43. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование му додели четири проектни задачи кои учениците од седмо одделение треба да ги реализираат најдоцна до средината на март 2013 година. Темите кои оваа реномирана германска образовна институција му ги додели на ова скопско училиште се: „Опасност од злоупотреба на личните податоците на социјалните мрежи“, „Потребата од прогласување на  светски денови од страна на Обединетите нации и УНЕСКО, како на пример: Светски ден на детето и сл.“, „Целта на училишните приредби и манифестации“ и „Бразил, земја на фудбалот или...?!“.

Повеќе...
 
Обука за напредно менаџирање со ВЕБ-страницата на училиштето

 

 

Во рамките на проектот „Политичко образование за млади 2012“ на 24.04.2012 година во ООУ „Лазо Трповски“ беше одржана интерна обука за напредно менаџирање со ВЕБ-страницата на училиштето.

Повеќе...
 
ООУ „Лазо Трповски“ вторпат едноподруго во меѓународен проект за политичко образование

 

Сојузната централа за политичко образование од Бон, СР Германија, вторпат едно по друго го избра ООУ „Лазо Трповски” од Скопје заедно со уште 140 основни и средни училишта од Европа (на конкурсот пријави поднесоа повеќе од илјада основни и средни училишта од Европа) за проектно училиште во реализацијата на проектни задачи од областа на политичкото образование.

Повеќе...
 
Освоена награда на 41. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование

 

Проектот „Големата нуклеарна катастрофа во Фукушима“ изготвен од учениците од 6б одделение (ментори Стефан Симовски, предметен наставник по германски јазик и Даниела Радевска, предметен наставник по хемија) на 41. меѓународен училиштен натпревар за политичко образование (екипен меѓународен натпревар на германски јазик што традиционално се одржува во германскиот град Бон) освои награда во својата возрасна категорија (за ученици од 5-8 одделение).
Наградата на учениците во името на амбасадорката на Германија им ја врачи аташето за култура во германската амбасада во Скопје госпоѓа Катарина Науман.

Повеќе...
 
40. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование
Напишано од Стефан Симовски, раководител на проектот   

На 40. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование (Меѓународен натпревар на германски јазик), организиран од Сојузната централа за политичко образование од Бон, СР Германија, учествуваа околу 65 000 ученици од повеќе европски земји со повеќе од 3 000 проекти. Меѓу нив 66 ученици од 7 и 8 одделение и 3 ментори од ОУ „Лазо Трповски” - Скопје ја претставуваа нашата земја под уставното име со 3 проекти на различни актуелни политички теми, и тоа: „Во Јужноафриканската Република, земјата на виножитото, има нешто поважно од СП во фудбал“, „Детска сиромаштија“ и „Како улиците ги добиваат имињата?“.

Повеќе...
 
«ПочетокПред12СледноКрај»

Страница 2 од 2
Банер