Посетители:49934
  • ОУ Лазо Трповски
  • ОУ Лазо Трповски
„Лазо Трповски“ наградено на Меѓународниот литературен натпревар за млади 2016 во Токио

Основното училиште „Лазо Трповски“ е наградено на Меѓународниот литературен натпревар за млади што традиционално се одржува во јапонскиот град Токио.
Натпреварот е во организација на УНЕСКО и фондацијата ГОИ од Токио, а се организира во рамки на одбележувањето на 71 година од основањето на УНЕСКО. Покровител на натпреварот е министерот за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија.

Повеќе...
 
Проект на ООУ „Лазо Трповски“ награден на меѓународен натпревар во Берлин

Ученици од ООУ „Лазо Трповски“ освоија награда на Меѓународниот училиштен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2016 кој годинава се одржа во Берлин, Германија. Заедничкиот проект изготвен од вкупно 40 ученици од 3а, 4а и 4б одделение „Патуваме во вселената“ беше координиран од училиштен тим составен од шест наставници во својство на ментори: Оливера Маџоска, Александра Неделковска-Петровска, Розета Сугарева, Јагода Ололовска, Олгица Каскаревска и Стефан Симовски. Проектот на учениците од ова скопско училиште се пласира помеѓу десетте најдобри проекти на натпреварот и за својот пласман наградените добија соодветни дипломи и прикладен трофеј (автентичен модел на авион Ербас Белуга во размер 1:200).

Повеќе...
 
ЛИТЕРАТИ НАГРАДЕНИ ВО БАЊА ЛУКА

Учениците од шесто одделение на ООУ „Лазо Трповски“ Лавинија Волнаровска и Томислав Јовановски се пласираа во финалето на 10. меѓународен литературен фестивал на детската поезија на мајчин јазик „Дечје царство“ во Бања Лука, Босна и Херцеговина. Тие се натпреваруваа во конкуренција со преку 4000 нивни врсници од основните училишта од: Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија кои напишаа повеќе од 6000 песни.

Повеќе...
 
Тројца ученици од ООУ „Лазо Трповски“ наградени во Берлин

Тројца ученици од ООУ „Лазо Трповски“ на 8. Меѓународен училиштен литературен натпревар во Берлин, Германија, на тема „Аладин, волшебната ламба и јас“ што го организира „Германскиот центар за сказни“ од Берлин, во соработка со Министерствата за образование на Германија, Австрија и Швајцарија за пласманот во финалето од страна на петчленото стручно жири беа наградени со соодветни пофалници.

Повеќе...
 
ООУ „Лазо Трповски“ наградено во Јапонија

На 1 декември 2015 година почесниот конзул на Јапонија во Република Македонија, н.е. Казу Лешниковска на пригодна свеченост што се одржа во ООУ „Владо Тасевски“ ја врачи наградата на ООУ „Лазо Трповски“ освоена на Меѓународниот литературен натпревар за млади 2015 во Токио, Јапонија.

Повеќе...
 
Третоодделенци освоија награда на натпревар во Берлин

 

Третоодделенци од ООУ „Лазо Трповски“ од Скопје освоија награда на Меѓународниот училиштен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2015 во Берлин, Германија. Проектот изготвен од учениците од 3а одделение „Заедно летаме во вселената“ беше координиран од училиштен тим составен од тројца наставници во својство на ментори: Дијана Петроска, Александра Гаџоска и Стефан Симовски. Имено, третоодделенците се пласираа помеѓу 30 најдобри проекти на натпреварот и за својот пласман добија соодветни дипломи и соодветен подарок (автентичен модел на патнички авион Ербас А-380 во размер 1:200).

Повеќе...
 
«ПочетокПред12345678СледноКрај»

Страница 3 од 8
Банер