Посетители:57188
  • ОУ Лазо Трповски
  • ОУ Лазо Трповски
Меѓународен училиштен натпревар по бионика 2011

ООУ „Лазо Трповски“ од Скопје годинава учествуваше на Меѓународниот училиштен натпревар по бионика во Инголштат, СР Германија. Натпреварот го организира  фондацијата за заштита на животната средина „Ауди“ од Инголштат.

Повеќе...
 
Меѓународен литературен натпревар за млади 2011

Во рамките на одбележувањето на „Деценијата на Обединетите нации за одржлив развој на образованието“ (проект што трае од 2005-2014 година и во кој активно се вклучени 144 земји-членки на УНЕСКО и земји-набљудувачи) ОУ „Лазо Трповски“ од Скопје годинава учествува на Меѓународниот литературен натпревар за млади во Токио, Јапонија. Натпреварот е во организација на УНЕСКО и фондацијата ГОИ од Токио, Јапонија.

Повеќе...
 
40. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование
Напишано од Стефан Симовски, раководител на проектот   

На 40. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование (Меѓународен натпревар на германски јазик), организиран од Сојузната централа за политичко образование од Бон, СР Германија, учествуваа околу 65 000 ученици од повеќе европски земји со повеќе од 3 000 проекти. Меѓу нив 66 ученици од 7 и 8 одделение и 3 ментори од ОУ „Лазо Трповски” - Скопје ја претставуваа нашата земја под уставното име со 3 проекти на различни актуелни политички теми, и тоа: „Во Јужноафриканската Република, земјата на виножитото, има нешто поважно од СП во фудбал“, „Детска сиромаштија“ и „Како улиците ги добиваат имињата?“.

Повеќе...
 
Кој бил Лазо Трповски - зошто го носиме неговото име?!?

Лазо Трповски - 60 години од смртта
ЗАСЛУЖЕН СИН НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД


Јавно ги жигосуваше спогодбите меѓу грчката и бугарската влада за размена на населението од 1919 до 1924 година со што македонското население од Егејска Македонија се искоренуваше од своите имоти и се употребуваше како монета за поткусурување во меѓусебните сметки на Грција и Бугарија.
Лазо Трповски не доживеа да го види разгорот на НОБ на теренот каде што толку години работеше и го помина најдобриот период од својот живот. На одење за Солун, заедно со други шестмина, паднаа во заседа на националистите од колаборационистичката организација ЕКА и беа масакрирани на дивјачки начин. Лазо не доживеа да ги види со сопствените очи ниту бедите што следуваа како последица од една погрешна политика на раководството на КПГ, на она Партија на која & беше толку верен.

Повеќе...
 
«ПочетокПред12345678СледноКрај»

Страница 8 од 8
Банер