Посетители:57187
  • ОУ Лазо Трповски
  • ОУ Лазо Трповски
Проект на ученици од ООУ „Лазо Трповски“ награден со пофалница во Хамбург

Проект на ученици од 7б одделение од ООУ „Лазо Трповски“ од Скопје беше награден со пофалница од страна на стручното жири на 15. Меѓународен еколошки училиштен натпревар ГЕО 2013, кој традиционално се одржува во Хамбург, Германија. Седмоодделенците на натпреварот учествуваа со истражувачки проект на тема „Распространувањето и заштитата на инсектојадното растение Drosera rotundifolia во Република Македонија“ (повеќе информации за проектот може да најдете на следните линкови: http://www.geo-artenvielfalt.de/aktionen/2013/ и на http://www.geo-artenvielfalt.de/aktionen/2013/Drosera_rotundifolia) под менторство на предметните наставници Даниела Радевска и Стефан Симовски. Проектот учениците го реализираа во соработка со студенти и експерти од Катедрата за ботаника и дендрологија на Шумарскиот факултет во Скопје, Институтот за биологија на Природно-математичкиот факултет во Скопје и Истражувачкото друштво на студенти биолози при Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Повеќе...
 
Финалисти на Меѓународниот литературен натпревар за млади 2013 во Токио, Јапонија

Во рамките на одбележувањето на „Деценијата на Обединетите нации за одржлив развој на образованието“ (проект што се реализира од 2005-2014 година и во кој активно се вклучени 144 земји-членки на УНЕСКО и земји-набљудувачи) ООУ „Лазо Трповски“ од Скопје трет пат едно по друго учествува на Меѓународниот литературен натпревар за млади во Токио, Јапонија. Натпреварот е во организација на УНЕСКО и фондацијата ГОИ од Токио, Јапонија.

Повеќе...
 
Втора и трета награда за првоодделенци на ликовниот натпревар „Мојата слика од бајките“

Двајца ученици од прво одделение од ООУ „Лазо Трповски“ од Скопје беа наградени од страна на стручното жири на ликовниот натпревар „Мојата слика од бајките на браќата Грим“ на кој право на учество имаа сите ученици од основните училишта во Република Македонија. Натпреварот го организираа Здружението на наставници по германски јазик во Република Македонија и Гете-институт Канцеларија за врски Скопје по повод јубилејот „200 години од излегувањето од печат на збирката Детски и куќни сказни од браќата Грим“.

Повеќе...
 
Седми пат едноподруго меѓу најдобрите

Два проекта изготвени од учениците од ООУ „Лазо Трповски“ се пласираа помеѓу финалистите на 42. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование во Бон, Германија. Нивните проекти ќе бидат изложени на изложбата во Бон што ја организира на Сојузната централа за политичко образование во мај годинава.

Повеќе...
 
ООУ „Лазо Трповски“ трет пат едноподруго во меѓународен проект за политичко образование

Сојузната централа за политичко образование од Бон, Германија, трет пат едноподруго го избра ООУ „Лазо Трповски” од Скопје заедно со уште 140 основни и средни училишта од Европа (на конкурсот пријави поднесоа повеќе од илјада основни и средни училишта од Европа) за проектно училиште во реализацијата на проектни задачи од областа на политичкото образование. Организаторот од Бон на ООУ „Лазо Трповски” во рамките на проектот што претставува дел од тестфазата за следниот 43. Меѓународен училиштен натпревар за политичко образование му додели четири проектни задачи кои учениците од седмо одделение треба да ги реализираат најдоцна до средината на март 2013 година. Темите кои оваа реномирана германска образовна институција му ги додели на ова скопско училиште се: „Опасност од злоупотреба на личните податоците на социјалните мрежи“, „Потребата од прогласување на  светски денови од страна на Обединетите нации и УНЕСКО, како на пример: Светски ден на детето и сл.“, „Целта на училишните приредби и манифестации“ и „Бразил, земја на фудбалот или...?!“.

Повеќе...
 
Врачени признанијата на финалистите на Меѓународниот литературен натпревар за млади 2012

На 2 октомври 2012 година во аулата во ООУ „Лазо Трповски“ со почеток во 17:30 часот свечено им беа врачени признанијата за учество на финалистите од двете скопски училишта ООУ „Лазо Трповски“ и ООУ „Владо Тасевски“ освоени на Меѓународниот литературен натпревар за млади што се одржува во Токио, Јапонија.Финалистите од двете скопски училишта ги поздрави и на пригодната свеченост им ги врачи нејзината екселенција почесниот конзул на Јапонија во Република Македонија, Казу Лешниковска.

Повеќе...
 
«ПочетокПред12345678СледноКрај»

Страница 6 од 8
Банер