Посетители:57188
Пендаровски: „Гордост за државата е наградата што во Јапонија ја доби ученичката Лара Станчева“

На 12 јануари годинава наградената ученичка Лара Станчева заедно со нејзиниот ментор, предметниот наставник по германски јазик, Стефан Симовски, и директорката на училиштето Соња Јовановска беа примени во кабинетот на претседателот во вила Водно од претседателот на Македонија, господинот Стево Пендаровски.

 

Повеќе...
 
Дванаесет ученици од второ одделение со признанија од Њујорк

На дванaесетте второодделенци  кои  го претставуваа ООУ „Лазо Трповски“ на 23. Меѓународен ликовен натпревар „Пријатели на мирот 2021“ во Њујорк, САД, директорката на училиштето, Соња Јовановска, на пригодна свеченост  им ги врачи признанијата.

 

Повеќе...
 
Лара Станчева наградена во Јапонија

Седмоодделенката Лара Станчева од ООУ „Лазо Трповски“ го освои третото место на Меѓународниот литературен натпревар за млади 2021 кој традиционално се одржува во јапонскиот главен град Токио.

Повеќе...
 
Наши адути во Јапонија: Лара, Милена и Тамара

 

 

Седмоодделенките Лара Станчева, Милена Милошевска и Тамара Ѓоќеска се пласираа во финалето на Меѓународниот литературен натпревар за млади 2021 во Токио, Јапонија, кој се одржува во рамките на одбележувањето на „Деценијата на Обединетите нации за одржлив развој на образованието“. Овој глобален проект се реализира од 2020 до 2030 година и во него активно се вклучени сите земји-членки на УНЕСКО. Натпреварот е во организација на УНЕСКО и фондацијата ГОИ од Токио.

Повеќе...
 
Стефани Исајловска финалистка на меѓународниот литературен натпревар за млади 2020 во Токио

 

Ученичката Стефани Исајловска од ООУ „Лазо Трповски“ од Скопје се пласираше во финалето на Меѓународниот литературен натпревар за млади во Токио, Јапонија. Натпреварот се одржува секоја година и е во организација на УНЕСКО и фондацијата ГОИ од Токио, Јапонија.

Покровител на натпреварот е министерот за образование, култура, спорт, наука и технологија на Јапонија. Годинава на натпреварот учествуваа 33 632 учесници од 166 земји.

Повеќе...
 
Петтоодделенци наградени на Меѓународен литературен конкурс

Тројца петтоодделенци опд ООУ „Лазо Трповски“ беа награденин на традиционалниот 12. Меѓународен литературен конкурс по повод празникот „Св. Климент Охридски“ што го организираше Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје, Сектор „Другарче“, на тема „ Моќта на словото“.

 

Повеќе...
 
Четвртоодделенци од ООУ „Лазо Трповски“ наградени во Берлин

Ученици од ООУ „Лазо Трповски“ освоија награда на Меѓународниот училиштен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2018 кој традиционално се одржува во Берлин, Германија. Заедничкиот проект изготвен од учениците од 4б одделение „Ние и Ербас“ беше координиран од двајца наставници во својство на ментори Елена Угриноска и Стефан Симовски. Проектот на учениците од нашето училиште успешно ја помина прелиминарната фаза на натпреварот и влезе помеѓу десетте најдобри проекти, а за својот конечен пласман (7. место) наградените добија соодветни дипломи и прикладен трофеј (автентичен модел на товарниот авион од флотата на Ербас: Ербас Белуга во размер 1:200).

Повеќе...
 
ЛИТЕРАТИ НАГРАДЕНИ ВО БАЊА ЛУКА

Учениците од шесто одделение на ООУ „Лазо Трповски“ Лавинија Волнаровска и Томислав Јовановски се пласираа во финалето на 10. меѓународен литературен фестивал на детската поезија на мајчин јазик „Дечје царство“ во Бања Лука, Босна и Херцеговина. Тие се натпреваруваа во конкуренција со преку 4000 нивни врсници од основните училишта од: Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија кои напишаа повеќе од 6000 песни.

Повеќе...
 
Тројца ученици од ООУ „Лазо Трповски“ наградени во Берлин

Тројца ученици од ООУ „Лазо Трповски“ на 8. Меѓународен училиштен литературен натпревар во Берлин, Германија, на тема „Аладин, волшебната ламба и јас“ што го организира „Германскиот центар за сказни“ од Берлин, во соработка со Министерствата за образование на Германија, Австрија и Швајцарија за пласманот во финалето од страна на петчленото стручно жири беа наградени со соодветни пофалници.

Повеќе...
 
Лични творби на ученици од ООУ „Лазо Трповски“ наградени со пофалници во Берлин

 


Ученици од ООУ „Лазо Трповски“ на 7. Меѓународен училиштен литературен натпревар во Берлин, Германија, на тема „Дали ќе се исплашиш или ќе бидеш храбар, прашање е сега?“ што го организира „Германскиот центар за сказни“ од Берлин, во соработка со Министерствата за образование на Германија, Австрија и Швајцарија за пласманот во финалето од страна на петчленото стручно жири беа наградени со соодветни пофалници.
Во Берлин со свои стихувани лични и ликовни творби годинава учествуваа повеќе од 1 100 ученици од 10 земји, и тоа: Германија, Австрија, Швајцарија, Франција, Италија, Хрватска, Полска, Македонија, Египет и Канада. Натпреварот традиционално се одржува во рамките на манифестацијата „Берлински денови на сказните“.

Повеќе...
 
Лични творби на ученици од ООУ „Лазо Трповски“ наградени со пофалници во Берлин


Ученици од ООУ „Лазо Трповски“ на 6. Меѓународен училиштен литературен натпревар во Берлин на тема „Во водените пространства на нашата планета“ што го организира германското здружение „Мерхенланд“ од Берлин, Германија, во соработка со Министерствата за образование на Германија, Австрија и Швајцарија за пласманот во финалето од страна на петчленото стручно жири беа наградени со пофалници. Тие се пласираа меѓу 300 најдобри во конкуренција на лични творби и помеѓу 400 најдобри во конкуренција на илустрации. Натпреварот традиционално се одржува во Берлин во рамките на манифестацијата „Берлински денови на сказните“, а годинава организаторот ја зададе темата по повод стогодишнината од основањето на Зооаквариумот во Зоолошката градина во Берлин.

Повеќе...
 
«ПочетокПред12СледноКрај»

Страница 1 од 2
Банер